Com diu aquell, renovar-se o morir. El bloc comença una nova etapa coincidint amb la nova etapa de l'autor. Ara València, el cap i casal dels valencians, és el lloc de residència i referència, tot i que la mirada sobre el món i, especialment, Catalunya, seguirà ben atenta.
dimarts, 26 de febrer del 2008
El debat menys original
Imatge: Rajoy és nefast en càmera. Algú ens haurà d'explicar on nasos mirava aquest bon home tota l'estona fora de camp. Mai mires fora de camp a la tele, mai!! Zapatero controla millor la seua imatge televisiva, Rajoy quedava massa decimonònic (com bé m'ha explicat en Canaleta en una trucada a la mitja part). L'actitud de Rajoy, sobretot al principi, posava molts 'sorolls' al seu missatge.
(Opina per a Cuatro, ara mateix, 45% Zapatero, 33% Rajoy. En canvi, en les dones empat! En joves empat també, en 35 i 49 ZP ha golejat)
Missatge: Rajoy previsible però efectiu, com en tota la legislatura. Bé en terrorisme, com era d'esperar. ZP ha estat massa esquiu en immigració i poc contundent en excés. Al principi estava ZP molt per sobre, Rajoy s'ha anat recuperant. Però vaja, sense sorpreses.
Només un tema inesperat: el transvassament en boca del PSOE.
Guanyador? Ningú haurà guanyat massa vots. Ara queda el paper dels líders d'opinió, però veient el que ha passat durant quatre anys, cadascú obeïrà als seus interessos orgànics.
Tampoc era per tant, no?
diumenge, 24 de febrer del 2008
I al País Valencià, què?

Bé, la cosa no està molt difícil. Guanyarà el PP de carrer, i no m'estranya. Més enllà del apabullant resultat de les últimes nacionals del maig passat, les coses no han canviat massa. Però hi ha algun element de canvi que pot ser almenys interessant.

A nivell de campanya, tant PP com PSOE estan còmodes amb la bipolarització estatal. Si de cas, els populars estan més interessats en valencianitzar-la, perquè la seua marca té molta més força que la d'un partit amb la tercera gestora en deu anys. Però els ha sortit un gra al cul: el transvassament. Per A o per B, el principal tema de campanya dels últims deu anys de la dreta valenciana, font inesgotable de victimisme i anticatalanisme, ha anat per terra, almenys en certa manera. Caldrà veure amb el temps si no ha estat un gran error estratègic de Génova.
Anem de pet ja als resultats. Alacant ha guanyat un escó, ara en tot el País en tenim 33. EU o Bloc-IPV necessiten uns 75 mil vots per aconseguir l'últim de València, i no està massa clar, però no pareixen capaços d'assolir-los. Per tant, hi ha dos més per a repartir.
El PSOE ve d'uns bons resultats de 2004, amb un 43% i 14 escons. Pot perdre un poc de percentatge i quedar-se igual. El PP ve d'un 47% i 17 escons, i fàcilment es quedarà l'últim de València i el nou d'Alacant. Per tant, amb un 19 a 14 és possible que tots dos estigueren contents. Els socialistes poden aspirar a retallar-ne un, però també en podrien perdre més, sobretot en València. Si EU o Bloc-Iniciativa en treuen un, serà una sorpresa, encara que la incògnita està ahí. Els sondejos no poden filar tan prim en tants per cent.
Em queda pendent opinar sobre les webs de campanya. Un avís, només se salva González Pons.
dissabte, 23 de febrer del 2008
Soroll des de la distància

Per primer cop en molts, molts, anys, el primer dissabte de Magdalena no estic a Castelló. M'he hagut de posar el despertador per vore per televisió la 'mascletà' d'inici de festes, a les 12 en punt. No és igual, no. Paco Nadal li posa voluntat però el 'foc aèreo' em fa mal als oïts.
Com estic a 300 quilòmetres de distància, se m'ha fet impossible quedar a menys quart a la porta del Ribalta en Pau i Ester, i en Joan en la Maria Agustina (que no rode aixina, recordeu) per anar a vore la mascletà ahí a l'ombra girant el Mercadona a la dreta.
No estic passejant la ressaca (la primera nit és sempre forta) entre carromatos tunejats d'ermita i grupets de joves en samarretes xillones, per acabar la mascletà i pegar cap a la inauguració del Mesón i fer-se uns vinets. Hui dissabte suau, un rosadet espumós, en cacau i tramussos. No m'hauré de parar mil cops de camí per anar saludant la gent que fa temps que no veus i vore que les seues cares estan quasi tan fetes pols com la teua.
No ho faré, tot això. Hui estic a Barcelona, tinc un dinar mig de feina, i estudiaré tota la vesprà intercalant en partits de rugby del Sis Nacions. I demà a estudiar més. Però dijous a la nit... Beneït Euromed de les 20.30!
PD: Gràcies a Vilaweb he trobat este vídeo on es pot conéixer una miqueta la Magdalena, està prou bé. I podreu apreciar el preciós accent castellonenc, que molta gent no distingeix d'altres dialectes valencians. No parlem com a València, no senyor! Ni com a Borriana, ni com a Benicàssim.
dissabte, 16 de febrer del 2008
I a Espanya, què?

I enfront? El PP juga fort, a saco, va a per totes i sense fer presoners. Fa una campanya de valors: Espanya. Un poble, una llengua, una raça, una religió. Propostes lingüístiques, carnets per immigrants (no ens confonem, no és per immigrants, és per musulmans), família. Espanya està fundada precisament sobre aquestes bases, és el projecte d'Estat que ja tenien els Reis Catòlics, Fernando VII, Franco, Aznar. És el relat de la dreta espanyola, i no només de la dreta. A certa esquerra espanyola envejosa del igualitarisme jacobí francés li encanta això de un poble una llengua.
"Las ideas claras". Only one message, que val per a tot. Espanya, l'economia (fixem-nos que sempre es parla de "los bolsillos de los españoles", no de "los ciudadanos". Marcs conceptuals? American Enterprise? FAES?). Enfront de l'embolic de l'Estatut, "Las ideas claras". Enfront de la política erràtica de pactes al Congrés, "Las ideas claras". Enfront d'una economia que es desmorona, "Las ideas claras". Enfront del fiasco del procés de pau a Euskadi, "Las ideas claras". Enfront d'un ZP frívol, "Las ideas claras".
Concloem doncs que a nivell de campanya no hi ha color. Però queda l'última incògnita: la mobilització electoral. El PP ha sabut mantindre excitat el seu electorat i el té ja en peu de guerra. Els socialistes, no tant. Si en Zapatero i els seus aconsegueixen de mobilitzar a un electorat potencial de tendència apàtica, guanyaran. De moment, no van per massa bon camí.
Cavallers, va de bo!
dimecres, 13 de febrer del 2008
L'essència
És complicat parar un fenòmen com el del Sen. Obama. Sempre porta la iniciativa, sempre. Ara mateix és al seu momentum. La campanya de Clinton és mediocre, comparada amb el seu rival. No ens arriben els seus punts forts. No sap contrarrestar els punts forts de l'altre, ni atacar-li els seus punts febles.

Aquesta és l'essència de tot plegat. El fons, que al fi i al cap és més opinable. Però si ens parem a la forma... Illinois goleja a New York, és humiliant.
Yes, we can. Què fas contra aquesta frase?
dimarts, 12 de febrer del 2008
Hi ha vida a l'Empordà! I quina vida!
En Pau ens va fer una immersió exhaustiva en la vida política i social figuerenca el passat cap de setmana. Des d'un dissenyador punter a Europa fins un alcalde de trenta i pocs, un candidat al Congrés i un spin que no en fa trenta. Periodistes dels dos llocs de la trinxera, bloggers de referència, alcaldes clàssics i noves formes de fer política.
I tot amenitzat per inacabables converses entre malalts de la cosa. El turisme electoral és el futur, gent!
Gràcies a tots per haver-nos atès tan amablement i a en Canaleta per organitzar tot amb tanta eficiència.
La propera, on serà?
dimecres, 6 de febrer del 2008
Bon dia dimecres
Als republicans, tot pareix indicar que McCain ho té tot de cara. Huckabee i Romney s'han autoanul·lat al bàndol més conservador (el pastor baptista n'ha sortit millor parat pel que es veu). El candidat a les presidencials, menys en cas de sorpresa majúscula, hauria de ser McCain, el més liberal dels tres.

Ací rau la clau: Califòrnia. Si l'estat més gran del país hagués donat suport a Obama, l'efecte tsunami del senador hauria donat un cop d'efecte de grans dimensions. En canvi, la senadora ha resistit millor del que molts pensaven. I pot haver salvat la seua campanya.

Algun dia haurem de parlar seriosament sobre la qualitat (o no) que impliquen unes primàries obertes... Hi ha més propostes? Més debat? Fa que la gent s'interesse més per la política? Augmenta la participació electoral i la no exclussivament electoral?
Algú n'està prenent nota?
A meitat del Super Duper Tuesday

Un minut i tindrem enquestes a estats molt importants. Busque la imatge mentre passa el temps.

Ja va! Connecticut McCain. Massachussets Romney. Illinois McCain.
Obama Illinois. Oklahoma Clinton.
A la resta (New Jersey i més costa est i estats del mig-est) no s'aventuren. A Georgia amb un 7% escrutat la diferència a favor d'Obama és de setze punts. I Huckabee va cinc punts per davant de McCain.
New Jersey: McCain guanya. La cosa es va decantant, Romney té les hores comptades? Al bàndol demòcrata, Clinton arrassa.
Res, me n'aniré a dormir amb sabor a poca cosa. Només esmentar el seguiment de la CNN: fantàstic. M'estic referint a nivell de ritme de programa, recursos, connexions, comentaris... L'analista sobre mapa té una pantalla tàctil enorme que d'encabir tots els Estats Units arriba al detall a nivell de comtats, que van pintat segons el candidat. Comtats!
I nosaltres que flipàvem amb les formatgets de la Terribas... Som uns aficionats!
Demà, més.
divendres, 1 de febrer del 2008
El relat dels valencians
Sovint es parla de la necessitat del relat per explicar les coses. Doncs bé, el relat col·lectiu dels valencians comença amb la conquesta del regne de taifes musulmà amb capital a Balansiya per part de la corona catalanoaragonesa, comandada per Jaume I. El Nou d'Octubre de 1238, després d'anys de campanya militar, el rei català entrava triomfant a València. Els andalusins, reconeixent la derrota, isaren en les torres de Serrans el penó de la conquesta. Quatre barres de sang en fons d'or.

És curiós que, avui en dia, l'únic (l'únic!!) símbol que agermana a tots els valencians siga la figura del rei en Jaume. És d'on ve el nostre relat col·lectiu. Sigues de dretes, d'esquerres, catalanista o blaver. Unanimitat. I això ho sabem tots. Per tant, no és estrany que l'amic Francisco Camps reivindique amb contundència la seua figura. Es vol apropiar del relat col·lectiu del poble. Tonto, no és.

Diu un amic que Jaume I va fundar la seua ciutat, Figueres. Doncs bé, amic, el rei en Jaume va fundar el meu país. Ah, i també la meua ciutat, Castelló de la Plana.
Enganxe, si em permeteu, un xicotet fragment del "Llibre dels feits":
Nos prometem aqui a Deu, e a aquest altar que es de la sua mare, que nos no passarem Terol nel riu Duyldecona856, tro que Ualencia haiam presa: e enuiarem857 per la Regina nostra muyler, e per nostra fiyla que es ara Regina de Castela, que uinguen, perço que entenats que major uolentat hinc hauem de aturar e de conquerre aquest Regne, que sia a seruici de Deus.
E quan els hoiren aquesta paraula, noy hac negu en la esglesia que nos prengues a plorar, e nos ab els, e dixem los: Araus conortats que nos nons partrem daqui tro que la ciutat de Ualencia haiam presa.