dissabte, 16 de febrer del 2008

I a Espanya, què?

Bé, després d'algunes amenaces pel meu excés d'entusiasme per els afers transatlàntics, ja toca parlar del 9-M. Per cert, us convide a votar les dues enquestes de la dreta (física, no ideològica, no fotem). Tinc intenció de fer un post en clau bipartidista (el que segueix), un altre en clau valenciana i un altre en clau catalana.

La pregunta és, qui guanyarà les eleccions? Això no ho sap ningú, ni Julián Santamaría. Podem basar-nos en les últimes enquestes del CIS per pronosticar un empat tècnic, però hi ha diversos matisos. El PSOE, al meu entendre (i al de més d'un, de dos i de tres), està plantejant una campanya fallida. Penseu un segon quin és el lema de campanya dels de Ferraz. Jo en puc dir dos o tres, i no sé quin és el principal. I si és "La mirada positiva", és certament lamentable. Estem basant-nos en un suposat bon rotllet, i no sé quin és el missatge de campanya del PSOE. "Only one message", ho diu el manual. Deambulen. Per no parlar de la imatge de frivolitat que donen certes propostes com la dels 400 euros. Han dilapidat ràpid un balanç de legislatura certament pobre, encara que siga només per les expectatives creades. De quatre punts forts només n'ha funcionat un. Reforma territorial: decepció. Procés de pau: enorme decepció. Economia: anava bé però la sensació de crisi ja ha triomfat. Només ha estat una bona legislatura a nivell de drets socials, però no ho estan explotant amb suficient vehemència.

I enfront? El PP juga fort, a saco, va a per totes i sense fer presoners. Fa una campanya de valors: Espanya. Un poble, una llengua, una raça, una religió. Propostes lingüístiques, carnets per immigrants (no ens confonem, no és per immigrants, és per musulmans), família. Espanya està fundada precisament sobre aquestes bases, és el projecte d'Estat que ja tenien els Reis Catòlics, Fernando VII, Franco, Aznar. És el relat de la dreta espanyola, i no només de la dreta. A certa esquerra espanyola envejosa del igualitarisme jacobí francés li encanta això de un poble una llengua.

"Las ideas claras". Only one message, que val per a tot. Espanya, l'economia (fixem-nos que sempre es parla de "los bolsillos de los españoles", no de "los ciudadanos". Marcs conceptuals? American Enterprise? FAES?). Enfront de l'embolic de l'Estatut, "Las ideas claras". Enfront de la política erràtica de pactes al Congrés, "Las ideas claras". Enfront d'una economia que es desmorona, "Las ideas claras". Enfront del fiasco del procés de pau a Euskadi, "Las ideas claras". Enfront d'un ZP frívol, "Las ideas claras".

Concloem doncs que a nivell de campanya no hi ha color. Però queda l'última incògnita: la mobilització electoral. El PP ha sabut mantindre excitat el seu electorat i el té ja en peu de guerra. Els socialistes, no tant. Si en Zapatero i els seus aconsegueixen de mobilitzar a un electorat potencial de tendència apàtica, guanyaran. De moment, no van per massa bon camí.

Cavallers, va de bo!

13 comentaris:

pau ha dit...

Molt bon post Cento,
Coincidim plenament.
Valors contra candidat. Aquests és l'enfrontament. Si l'enfrontament es planteja entre candidats guanyarà el PSOE, si es planteja entre valors, el PP té les de guanyar. No cal dir, que de moment es planteja en el camp dels valors.
I pel que fa al lema del PSOE, és molt millorable. "Motivos para creer" quan t'han fallat tots els temes de la legislatura: estatut, procés de pau i economia? Busqueu un altre eslògan!

el tropilla ha dit...

La veritat és que has estat acertat en la teua valoració de la campanya, votar als psoe per als espanyols pot suposar un exercici digestiu considerable (i la opció Llamazares y sus mundos de yupi encara més). Que els deus ens pillen confesats...

Anònim ha dit...

Els partits politics son tots uns mentiders. jo votaré als menys mentiders que precisament no son els del partit popular. Ni molt menys amic, no cal ser molt inteligent per sapiguer que pp solament ajuda a les regions on son votats, pero no pel conjunt de l'estat. Falta de memoria, teniu.

Anònim ha dit...

En tu "articulo" dices que españa es una raza, una lengua y demas tonterias... entonces...que haces escribiendo en catalan? (no olvides que valencia y mallorca se repoblaron con catalanes, asi que sois hijos de catalanes, muy a vuestro pesar, y hablais catalan aunque le llameis valenciano, es el mismo idioma). En la peninsula iberica se habla desde el mismo tiempo (aprox el 1100-1200) castellano, portugues y català. Y desde mucho antes euskera. Entonces que es eso de decir que españa desde siempre ha sido una sola lengua, etc...? Tu argumento no es valido, porque se argumenta desde la mentira, como vuestros "idolos" acebes, zaplana y compañia. el pp solo genera odio entre los españoles porque los españoles no son iguales en costumbres idiomas ni formas de pensar, ni clima, ni nada. españa nunca sera una. Seran muchas. Y cuando los españoles tengamos la mentalidad de que españas somos muchas y diferentes, entonces comenzaremos a ser una. Aun no. Y siempre, desde la verdad. Salut

Unknown ha dit...

Cento... ací tens un paio que no enten la fina ironia valenciana... si resultarà que ara eres pepero i tot...

el tropilla ha dit...

Sempre he considerat que en catalunya falta el contudent sarcasme dels valencians de veritat. Eres un incomprés... i ara pepero? En qui te juntes a Barcelona? Pero si és aixina, parlali de mi a Don Carlos que ara estic en el paro...juas juas

Vicent Martínez ha dit...

Collons, quin èxit de post.

Efectivament, si algú ha interpretat que done suport al PP, està, cregueu-me, frontalment errat!

Per favor, que algú em diga una frase, UNA, d'on es puga desprendre tal idea. El PP fixa un marc conceptual on la seua aposta és el seu relat d'Espanya.

Em cite textualment: "Fa una campanya de valors: Espanya. Un poble, una llengua, una raça, una religió. Propostes lingüístiques, carnets per immigrants (no ens confonem, no és per immigrants, és per musulmans), família. Espanya està fundada precisament sobre aquestes bases, és el projecte d'Estat que ja tenien els Reis Catòlics, Fernando VII, Franco, Aznar. És el relat de la dreta espanyola (...)".

Simplement he opinat sobre com s'estan desenvolupant les campanyes: la del PSOE no està ben encarada i és erràtica, en canvi la del PP, ens agrade o no, està millor pensada i executada.

I punt. La veritat, veig que alguna gent, sempre anònima, veges tu quina casualitat, està una miqueta enervada. Calma, home.

Per cert, preguntar perquè escric en català em sembla, quan menys, hilarant!

Unknown ha dit...

Crec que per a tots els altres havia quedat prou clar el que deies, també és cert que et coneguem però rellegint-te jo tampoc he trobat cap explicació al que vol dir la persona aquesta.

No sé a què ve lo del català, en què hauries d'escriure? en anglés? en saps prou però diria que prefereixes el català.

En quant al post, estic totalment d'acord amb el que escrius (per variar un poc). Quan arribe la campanya del tot seguirem parlant.

Besets!!

Anònim ha dit...

Gracies, em quedo mes tranquil. potser teniu raó amb això de que els catalans no som tan sarcastics com els valencians. Però m'alegro d'haver-hi malinterpretat el vostre article i que sigui el contrari el que penseu. Amunt Valencia!

Albert Medrán ha dit...

only one message in front of 13...

jo continuo sent optimista, que consti!

Vicent Martínez ha dit...

Jo estic certament esperant un cop de timó en la campanya del PSOE. No ho poden fer tan malament, encara tenen marge de millora.

Però per déu, que paren d'inventar-se lemes! I que es deixen d'estar d'alegries!

el tropilla ha dit...

encara així, dear cento, el psoe no ens tè que salvar de rès. Després de que no siguen capaços de reconeixer a un estat lliure i democràtic en prò de l'electoralisme més ranci rés ens queda de confiar als nacionalistes.

Vicent Martínez ha dit...

Ei, espere un cop de timó en la campanya, no res més. Ací no hi ha intencions amagades: parle en el pla de la campanya.