dissabte, 7 de juny del 2008

Primeres reflexions

Després del més paregut a unes primàries a l'escena catalana, es poden fer diverses reflexions prèvies a la interpretació periodística a la premsa de demà.

Com es pot interpretar el resultat de les eleccions a ERC? Doncs depèn on situem l'anàlisi.

Per la situació interna del partit, l'opció favorita, que era la que "controlava l'aparell", ha guanyat sense arribar al 40%. Això és molt poc. La fragmentació de la resta del vot els hi proporciona la victòria, però al càrrec de president Puigcercós treu deu punts percentuals a segon i tercer. Aquest fet obliga a prendre's molt relativament la victòria. Carretero surt més o menys reforçat, però ha viscut el seu "momentum" i no se n'ha sortit. A Benach l'ha votat més o menys qui tocava, i probablement la batalla pel control del partit no siga la guerra del seu sector. La gent d'en Bertran sí que semblen els més malparats i es pot augurar una pèrdua de quota de pantalla a partir d'ara.

Per la situació del Govern, les opcions que avalen el pacte d'Entesa són majoria evident, però que les opcions crítiques siguen més d'un terç obliga a replantejar-se algunes situacions. No sembla que hi haja perill imminent, però el marge cada cop és menor.

I introduiré un tercer punt d'anàlisi: el territorial. D'acord que era previsible, però les diferències dels percentatges de suport als candidats entre uns territoris i d'altres és salvatge. A mi em resulta sorprenent, i sobretot, perillós.

En tots els escenaris, la setmana entrant és clau. La cuina del Congrés en marcarà el resultat, i ja vorem com els guanyadors gestionen la situació. Perquè són ells qui ho han de fer. N'estarem atents!

PS: la gestió de la informació on-line per part del web d'Esquerra ha estat senzillament lamentable. Hem hagut de restar atents al lloc de Reagrupament, l'únic que ha seguit minut a minut el recompte. A les onze i escaig a esquerra.cat encara es veia el percentatge de participació de les sis. Molt trist.

2 comentaris:

e-Xaps ha dit...

Com bé dius, tot dependrà de què passi aquesta setmana, sinó el congrés serà calentet (o potser ho és igualment!).

Pel que fa al web d'ERC, lamentable que no hagin pensat en actualitzar el web. Quina política de comunicació és aquesta? i després van dient que com que els mitjans no els fan cas tot depèn d'Internet. Llavors quan arriba l'hora de la veritat passen olímpicament.

Salut!!

Vicent Martínez ha dit...

Sí tu, això del web... en som molts els que ens en vam adonar, només cal fer una ullada pels blocs. Molt trist, sincerament, van perdre una gran oportunitat.

Ja vorem com acaba el cap de setmana...