dissabte, 23 d’agost del 2008

Joe Biden for VP

La gran incògnita de la campanya demòcrata ja s'ha desvetllat. Finalment la persona triada per Barack Obama per acompanyar-lo al ticket és Joe Biden, sis cops escollit senador per Delaware i chairman de la Comissió d'Afers Exteriors al Senat.

Obama ha optat per una tria clàssica: solucionar amb el vicepresident la principal mancança del candidat. Biden és un dels noms demòcrates amb més coneixements en foreign affairs. Per contra, no arrastra vots en estats clau (Florida, Ohio, Michigan, Virgína), però amb 65 anys dóna imatge de persona experimentada en contrast amb la joventut de Barack Obama.

El paper en campanya del candidat a vicepresident, així com del vicepresident un cop escollit, és bastant extranya a ulls europeus. Bàsicament, el número dos de l'administració serveix per tasques de representació i, sobretot, per si mor el president. Ja li ho diu el president Bartlett al vicepresident Hoynes quan el tria com a ticket per segon cop a la ficció televisiva (de culte) The West Wing. "I per què em tria, senyor?", pregunta Hoynes. "Perquè podria morir", li escriu Bartlett en un paper. El fet de la mort d'un president, més enllà de la malaltia de Bartlett a la sèrie, era bastant habitual en la història nordamericana.

Molt diferent a la tasca de De la Vega a nivell espanyol, qui fa tasques de coordinació de l'executiu, o de Carod-Rovira a nivell català, que té una àrea de gestió molt delimitada.

Joe Biden és una bona tria? El temps ho dirà. Dins de poc tindrem el seu primer speech públic a Springfield, Illinois, i intervindrà dimecres a la nit a la Convenció Demòcrata. A vore què tal.