Amb aquest encete una sèrie de posts sobre com s'han desenvolupat la campanya i les eleccions als EUA i les conseqüències que poden tenir sobre el futur.
Començarem pel que crec que pot ser la fi del mite WASP (White Anglo Saxon Protestant). Els WASP són la classe (definició laxa i poc científica que em permetreu) que ha marcat la pauta als Estats Units des de la seua fundació a finals del XVIII. En tots els aspectes: són els fundadors de la nació, sempre han sigut el poder econòmic, l'avantguarda social i evidentment sempre han controlat la política nordamericana. Només un president s'escapa de la definició WASP, bàsicament per la religió. J.F. Kennedy era catòlic.
Però a la vista dels resultats del 4-N això podria canviar. No m'estic referint tant al color de la pell del proper president (que també), sinó a qui ha donat la presidència a Obama. Per primer cop, una equació estranya de negres, hispans, pobres i joves ha donat com a resultat un president dels EUA.
Només el 41% dels homes blancs i un 46% de les dones blanques han votat Obama. I això inclou als catòlics descendents d'irlandesos i italians, que no són pocs. McCain guanya per golejada en aquest segment poblacional. Obama arrassa en tots els altres en percentatges brutals. I l'augment de la participació ha vingut per aquí: les minories.
Quines conseqüències s'hi podrien derivar? Què significa que sectors de la població que fins ara no participaven del procés polític? Si decidia només la classe mitjana blanca, temes com la seguretat social universal i altres prestacions socials no estaven en l'agenda política (almenys la realitzable), per no parlar de polítiques redistributives. Però i ara?
Els sectors que han fet president Obama tenen el pes electoral suficient per reclamar un gir en la forma de fer política. Han dit "estem ací i ara ens heu d'escoltar". Es faran escoltar? Els escoltarà Obama?
D'això depèn en bona part que d'ací a quatre anys aquests sectors es tornen a implicar en un procés electoral. Serà un canvi conjuntural o estructural?
(Post inspirat en una conversa amb el consultor Roberto Izurieta a la George Washington Universtity. Hi ha gent que et dóna claus per entendre algunes coses. Gracias Roberto)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada