dilluns, 14 d’abril del 2008

Els temps canvien


Avui fa 77 anys que Francesc Macià va proclamar al balcó del Palau de la Generalitat la República catalana. Madrid seguia la iniciativa i el borbó de torn es va exiliar. La República catalana va esdevenir la Generalitat de Catalunya amb els pactes de Sant Sebastià i es va integrar al sistema institucional de la II República espanyola.

Avui una ministra catalana d'un partit de tradició republicana i federal ha passat revista a una formació de l'exèrcit espanyol i ha cridat sense rubor: "Capitán, mande firmes. ¡Viva España!" i la tropa "¡¡Viva!!". La ministra "¡Viva el Rey!" y la tropa "¡¡Viva!!".


Els temps canvien.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Sempre estem a temps de repetir el pacte dels vigatans!

Vicent Martínez ha dit...

No sé jo si sempre estarem a temps...

Albert Medrán ha dit...

ara que dius que els temps canvien... vas veure el morbós reportatge de La Sexta de la República?

Vicent Martínez ha dit...

morbós ho dius per la Mamen?

em vaig avorrir i vaig canviar de canal. no li vaig trobar massa el sentit, es deien una quantitat de tonteries... si fan història ficció, almenys es podrien haver ocupat que fos una miqueta plausible, només una miqueta...

Que Indalecio Prieto relleva Negrín al 38 i això provoca el suport de Londres i París... mala base per començar.

Vent d Cabylia ha dit...

No et cregues, que Macià també va cridar "Viva España" moltes voltes al llarg de la seua vida. Va ser militar de l'exèrcit espanyol fins als 45 anys i durant eixa etapa de la seua vida, molt poc estudiada, sembla que va ser un ferm defensor de la idea d'Espanya.

Van ser la irrupció exitosa de la Lliga de Prat i els evidents excessos del centralisme espanyol els que el van moure cap al catalanisme. Ara, però, sembla que eixos "evidents excessos" només ens ho semblen a uns pocs.

Vicent Martínez ha dit...

L'espanyolisme juvenil de Macià no se li escapa a ningú, però a diferència d'altres, no era la cara visible d'un partit federalista de tradició republicana.

No pel passat de "l'avi" deixa de ser tremendament simbòlic que això passe, precisament, un 14 d'abril. Si ho hagués dit un altre dia, potser l'efecte hagués segut menor.

Tu imagina't que Eliseu o Morera van a una audiència real un 25 d'Abril. Home, lleig...

el tropilla ha dit...

"partit federalista de tradició republicana" diràs... i aixó vol dir que seguint l' "eixemple" Macià cal pensar que la ministra quan siga "gran" serà independentista...

Que Catalunya torne a mans de catalanistes lo més prompte, per favor! Aquesta gent acavarà fent nacionalista a Camps i tot.

pd. el psoe va de mal en pitjor, casi que val més ja que guanyen els dolents que els hipócrites.