dijous, 28 d’agost del 2008

Touriño, exemple d'escenificació

Deixem per un segon el fragor de les eleccions nordamericanes i centrem-nos en una realitat més propera, però alhora poc coneguda: Galícia. Alguns ja sabeu que li tinc una especial estima al país atlàntic i sóc seguidor fidel de la seua actualitat.

Feia setmanes, si no mesos, que es parlava d'un possible avançament electoral a Galícia. Pel que sembla, era l'opció preferida pel PSOE federal, encapçalat pel gallec José Blanco (rival de Touriño al si del PSdG), temerós de les conseqüències de la crisi. Touriño n'era reticent, en principi. El BNG, soci de govern, tampoc n'era partidari, i el PP volia retardar-ho al màxim per si en uns mesos de crisi es capgirava la seua tendència al declivi.

Els rumors anaven augmentant i cada cop, sempre segons premsa madrilenya, s'acostava més l'opció avançament. Doncs bé, avui Touriño ha fet pública la seua decisió, i ha estat una acció comunicativa planificada i executada a la perfecció.

La compareixença pública no s'ha fet a la seu de l'executiu, sinó a Monte Pío, residència oficial del president. Darrere el faristol es podia veure una fantàstica vista de Compostela, que pels que no l'heu disfrutat és realment preciosa, amb un sky-line coronat per la Catedral de Santiago. I què ha dit Emilio Pérez-Touriño? Que no, no hi ha eleccions avançades, els interessos de país de Galícia no ho aconsellen i que ell, com a president de la Xunta, no pot pensar en debats partidistes i càlculs electorals i ha d'actuar amb responsabilitat.

L'escenografia i el missatge parlen amb claredat: Touriño és el president de la Xunta i d'ell i només d'ell depèn la decisió de dissoldre el Parlament i convocar eleccions. Posant els interessos de país per sobre del seu partit (i l'opinió de Ferraz-Blanco) demostra que està a l'alçada del càrrec de màxim dirigent, no accepta ordres de ningú i marca la pauta. Es destaca per sobre els socis de govern i lapida les crítiques del PP. Touriño mana i domina la situació perquè és el president.

En definitiva, una actuació comunicativa impecable. Tan impecable que algunes veus parlen que el tema de l'avançament ha estat un muntatge per reforçar la imatge institucional del president, opinió que pot semblar conspiranoica. Siga o no així, la posada en escena i el missatge d'avui és un exemple de com comunicar amb eficiència.

Per cert, recomane aquesta crònica de Vieiros que em sembla un exemple de bon periodisme, amb informació, claus per entendre-la i redacció ben feta. Enhorabona al redactor o redactora.

4 comentaris:

Albert Medrán ha dit...

Jo que ja em feia de viatge a Galiza...

Vicent Martínez ha dit...

però Albert, si ens agafava de viatge o la setmana abans! ja anirem a l'abril, no patisques

pau ha dit...

Ribera?

Vicent Martínez ha dit...

A la peça es parla d'en Salgado, el secretari de Comunicació. De totes maneres, molt probablement Xosé Manuel Rivera estiga darrere tant de la decisió com de la comunicació.

Rivera, com a persona de màxima confiança del president i expert en enquestes, ha estat en primera línia en tot moment:
http://www.farodevigo.es/secciones/noticia.jsp?pRef=2008082000_4_251942__Galicia-cumbre-Jose-Blanco-despeja-camino-adelanto-electoral