dimarts, 30 de setembre del 2008

Caramels enverinats: el cas de Calp

Després de Dénia, viurem una altra moció de censura a la Marina Alta. Ara és el torn de Calp, tot i que en condicions molt diferents. Si bé en Dénia va ser un cas flagrant de transfuguisme, a la ciutat del Penyal d'Ifach la cosa és ben distinta.

A les eleccions municipals de 2007, el PP va perdre la majoria absoluta. Va empatar a nou amb el PSPV, mentre que el Bloc obtenia dos regidors i el PSD un. Units bàsicament pel rebuig a l'estil urbanístic (recordem, estem a la Marina) dels populars i a un cas de prevaricació a l'adjudicació del contracte de recollida de fem es va establir un govern tripartit a l'ajuntament. L'alcalde és el socialista Luis Guillermo Serna, i el primer tinent d'alcalde és el nacionalista Ximo Tur.

Doncs bé, les desavinences no han tardat gens a aparéixer i la convivència entre socialistes i nacionalistes pareix impossible. Sabedor d'això, el PP ha ofert un caramel enverinat al Bloc, i Ximo Tur l'ha acceptat: l'alcaldia. La moció de censura està molt madura i serà els propers dies, Tur serà alcalde amb els vots dels populars i del PSD.

L'operació pareix pulcra, guanyar una alcaldia amb només dos regidors de 21. Però més bé acabarà sent una gran errada estratègica. S'ha pensat bé el Bloc què està perdent pel camí? La legislatura passada Ximo Tur va ser el fuet de la política urbanística de l'ajuntament popular amb una forta campanya d'oposició. També està el cas de la recollida de fems, ara als tribunals. Tur i el Bloc s'empassen totes les declaracions de la legislatura passada? És molt fàcil percebre el que està passant com una manca de coherència.

I no oblidem que mentre el Bloc de Calp està molt mancat d'experiència al poder, el PP coneix l'ajuntament com si hi hagueren nascut. Després d'anys i anys de poder, saben on són tots els resorts clau per fer funcionar una administració... i per destorbar la tasca de govern d'un aliat. Si els socialistes ja feien difícil la tasca de les delegacions del Bloc, que no podran fer els populars?

I com es gestionarà Urbanisme? El PP acceptarà la política restrictiva que propugna el Bloc o acabarà per imposar els seus criteris?

S'estan fent esforços per vendre el nou pacte, però amb una mica de memòria es veu que alguna cosa grinyola. Ximo Tur serà alcalde, però no està clar a quin preu ni per quant de temps. Hi ha altres solucions menys perilloses i més coherents en cas de no poder compartir un govern. Bàsicament una, l'oposició.

3 comentaris:

Unknown ha dit...

Collons, com estan a La Marina! No era la millor comarca del País? Doncs mira com se les gasten...

Em sona el Ximo Tur este... ara buscaré alguna foto.

Besets!

Adelaida ha dit...

El Bloc té poc de nacionalista ja de per sí, però a mi, quan més se m'unflen els nassos és quan, a sobre, diuen que representen l'esquerra valenciana... Bé, aquest és un altre exemple de l'ànsia de poder que té el Bloc, demostrat altres vegades (i sempre de manera molt vergonyosa), com ara amb l'estafa de Compromís. Pel que fa a la contrapartida, Cento, ja te la podràs imaginar, no? En fi, què hi farem! Entre aquests i l'Alarte, estem venuts!

Vicent Martínez ha dit...

Adelaida, no estic gens d'acord en tu.

Parteixes de la base que de "per se" és millor governar amb el PSPV que amb el PP. No té per què ser així. Allò important d'un pacte, sobretot municipal, és la lletra, no les sigles.

Cites l'ànsia de poder del Bloc. Crec que és legítim que una persona que es presenta a alcalde vulga ser-ho, si no no es presentaria a eleccions. Jo qüestione la idoneïtat estratègica de la decisió de la moció de censura, que portarà més problemes que beneficis pel propi Bloc.

Un partit és una organització amb l'objectiu d'obtenir les màximes quotes de poder institucional per poder aplicar el seu programa. No és una colla d'amics. Em sembla de conya que Ximo Tur vulga ser alcalde, de fet estic a favor. Però no així.

Si representen o no a l'esquerra valenciana és una qüestió subjectiva. Quan algú em diga què és l'esquerra valenciana començaré a pensar qui la representa. I que no siga nacionalista és també discutible. Per què? Ser nacionalista és donar governs locals al PSPV per sistema? Ser alcalde en vots del PP és poc nacionalista? Pregunta-li-ho a l'alcalde de Castelló d'Empúries o de Roquetes, els dos d'ERC.