dimecres, 29 d’agost del 2007

Moviments en clau sobiranista

Llegisc a l'Avui que està en procés final de gestació una espècie de think tank a Catalunya en clau sobiranista. Es tractaria d'anar sumant pensadors, 'intel·lectuals' i experts en diversos àmbits per treballar en aquests àmbits en pro d'un Estat propi. Els principals promotors són l'Hèctor López Bofill, expert en dret constitucional proper a ERC i impulsor de la corrent crítica Esquerra Independentista, i l'Alfons López Tena, vocal del Consejo General del Poder Judicial a proposta de CiU. I valencià, per cert.



La proposta no deixa de ser interessant. Treballar d'una forma seriosa, al marge dels partits, per trabar un discurs potent i real que ajude a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació, i que el guanye l'opció que defense un Estat propi. Altres personalitats hi han donat suport, cas dels valencians Vicent Partal i Isabel Clara-Simó, a més de gent com Ramon Tremosa, Salvador Cardús o Xavier Sala i Martín, entre d'altres. El nom provisional és Fòrum pel Dret a Decidir.


M'agrada la participació directa del 'poder valencià' de Barcelona en aquesta proposta. Proposta que si la llegim sumant-la a l'aposta per un referèndum en 2014 feta per Josep-Lluís Carod-Rovira i la Plataforma per la Sobirania de CDC, podem interpretar que alguna cosa es mou baix del cel. Però sempre ens perdem en el mateix: la cristalització de les propostes més o menys utòpiques en fets tangibles. L'eterna assignatura pendent de l'independentisme. Tant de bo per fi l'aprovem i passem de curs d'una 'vegà'.