dimecres, 9 de juliol del 2008

Dénia

Ja tenim una nova moció de censura aprovada a un ajuntament valencià. I ara no estem fent conya, no és qualsevol poble: Dénia, capital de la Marina Alta, ciutat amb vora 45.000 habitants.

Hi havia un pacte de govern PSOE amb el Bloc. 9 +2, 11. Ara, tota l'oposició junta (PP, dos partits independents, foscos al meu entendre, i el PSD, una invenció subvencionada des del Consell per fer forat al PSOE) s'han ajuntat a un trànsfuga del PSOE i han arrebatat la batllia a Paqui Viciano.


De nou, interessos tèrbols pel mig. El govern municipal havia frenat alguna actuació urbanística important. I el factor humà, el fer l'egipci, ha tornat a ser determinant.

Es demostra per enèsim cop que el Pacte Antitransfuguisme és una mentida de l'alçada d'un campanar. Uns i altres s'aprofiten de trànsfugues constantment, i ningú presta atenció a una cosa: si en global s'entén ja com a normal fer el "tamayo" als ajuntaments, poca cosa ens queda. El municipalisme és la primera trinxera de la democràcia representativa, i la credibilitat del sistema és la principal perjudicada. Quan vas a votar a les municipals (especialment a la costa valenciana) mai saps per a què servirà el teu vot.

Ha d'haver formes legals de millorar la qualitat democràtica als ajuntaments. Han d'haver reformes possibles per evitar que els plens municipals siguen escenaris on la voluntat popular és trepitjada per actuacions individuals (i col·lectives també) que posen en dubte tota pàtina de justícia al sistema representatiu.

Si no, tot és un gran i enorme camp de cultiu per als populistes sense escrúpols que, directament, van amb la cara descoberta.