dilluns, 7 de juliol del 2008

Posicionament, la clau de l'èxit

Ja han passat els congressos dels dos grans partits espanyols. Tot i que arribaven en situacions ben diferents i més enllà de disquisicions internes, tant populars com socialistes han aprofitat per enviar missatges ben clars sobre el seu posicionament en l'escena política.

El PP ha volgut tornar a la recepta de l'èxit dels noranta: moderació en les formes, imatge d'eficiència, recanvi necessari davant de la incapacitat dels socialistes. És per això que s'estan esforçant en un nou viatge al centre. Adopten un perfil d'oposició ben diferent a la del periode 2004-2008. Com ja hem comentat en un post anterior, s'han posicionat com a un partit modern en l'àmbit social, responsable en l'àmbit econòmic i intransigent en l'àmbit territorial. I s'han preocupat d'enviar missatges per vendre aquesta idea.

El PSOE, per la seua part, ha reaccionat ràpid. Si el PP ja no és cavernari en qüestions socials, té a dues dones com a secretària general del partit i portaveu al Congrés dels Diputats, si la crisi no perdona i el PP conserva la imatge d'eficiència econòmica... Què fer? Com diferenciar-se de l'oposició? Doncs amb un nou posicionament, en aquest cas eminentment social.

Reforma de la llei de l'avortament per ampliar-ne els supòsits legals, obertura del debat públic sobre el dret a una mort digna, la proposta del vot dels immigrants... Tot són mesures per impulsar la imatge de progressisme en temps foscos en l'economia. Situant aquests temes de caire social a l'agenda pública, on fins ara tenien poca incidència, estableixes una diferenciació evident entre les dues marques que en principi t'ha d'anar a favor i aprofites per deixar menys espai a altres temes més incòmodes.

El PP mai acceptarà certes reformes socials que van frontalment en contra del seu ideari d'extracció cristiana, i això ajudarà a tornar a situar-lo en el cantó dret de la partida. O almenys això és el que es pretén.

2 comentaris:

pau ha dit...

El tema Cento, és veure si els temes del teu posicionament es plantegen bé i calen a la societat provocant el que tu dius - situant el pp a la contra de la modernitat - o bé, si la societat no et segueix, et posiciones tu, però massa a l'esquerra i ajudes a posicionar al PP en el centre. El tema del vot dels immigrants és un exemple molt clar. Qui està més a prop del pensament mitjà de la societat en aquest tema? qui està en el centre i qui és el radical?
Jo penso que són més una gesticulació gratuïta -no costa ni un euro cap de les mesures proposades- per tapar altres coses com la crisi i l'aprovació de la legsilació de retorn dels immigrants que va aprovar la UE amb el suport dels parlamentaris del PSOE.
Són temes que tampoc tenen molt de recorregut...però si, ajuden molt al posicionament. Diga'ls-hi a Izquierda Unida.

Vicent Martínez ha dit...

per això dic que és el que pretenen. fixa't que el PSOE cada cop té menys coses on treure pit, i la mandanga de l'optimisme té els dies comptats. S'han de buscar alguna sortida, algun cavall "guanyador". Recorda que en campanya tu i jo ja vam discutir sobre l'avortament: estigues segur, ampliar els supòsits d'avortament legal és una bona idea.

I evidentment, és tot gesticulació, però ja n'estem acostumats, no?