dilluns, 17 d’octubre del 2011

Generals (2): un afegit d'última hora

Ahir, tot escrivint el post sobre el 20N, vaig deixar de considerar una variable que cal tenir en compte. Després d'entonar el mea culpa, explique el plantejament i el per què no canvia la tesi exposada.

Deia que serà molt difícil treure el xip econòmic del cap de les persones a l'hora de decidir el vot. Ho mantinc, clar està. Comentava que al PSOE li interessa desviar els temes de campanya a àmbits on no perd tan per golejada als estudis d'opinió, i que al PP li interessava mantindre el focus en la butxaca de la ciutadania (o en la percepció de la butxaca, que és el que compta).

Però resulta que tenim un convidat a l'agenda d'última hora que pot fer girar els issues de campanya. La fi d'ETA. La valoració ciutadana de la lluita contra el terrorisme dels socialistes és bona, però sobretot és un aspecte que compacta molt els votants propis després de l'època d'atacs furibunds en la primera legislatura ZP, aquella de l'àcid bòric i les 'cessions' en la 'negociació' de l'anterior treva. Allò va fer empipar prou els votants socialistes i va fer que el PP s'anés escorant cap a la radicalitat en l'imaginari col·lectiu.

Ara, pel que pareix, el PP no n'ha aprés massa. Les seues postures continuen molt radicalitzades, víctimes de grups d'opinió que ells mateixos han alimentat però que ara els marquen un discurs agressiu que pot arribar a molestar votants desmotivats de classe mitjana i fer-los reaccionar, oh terror, votant socialista.

Fer parlar portaveus com Mayor Oreja no ajuda el PP a guanyar les eleccions. Si no volen matar l'economia com a tema principal de campanya haurien de saber contemporitzar amb aquest tema, perquè tenen les de perdre. No guanyen res en aquesta batalla, al contrari, poden perdre molt. A ningú en un mínim trellat li disgusta que ETA abandone les armes. Donar la impressió que aquesta decisió del grup armat no t'acaba d'agradar no és el millor passaport a la Moncloa.

Al meu judici, no crec que la probable dissolució d'ETA marque tant les eleccions com per provocar un gir electoral tan gran que pose en dubte la victòria popular. Però l'actitud del PP durant les properes setmanes ens farà saber si fan per evitar-ho o eixamplen la seua única via d'aigua.